Det uskønne spil efter skønnet

Af mortencrone 10

Håndbolddommere træffer sindssygt mange afgørelser i løbet af en kamp. Ofte er det hårfine skøn, der afgør, om der skal dømmes den ene eller den anden vej, og som en naturlig konsekvens, ligger en stor del af spillere, trænere, tilskuere og kommentatorers fokus på dommernes præstationer. Fint nok, det er en del af sportens natur. Men det er ikke alle, der i al offentlighed skal have lov at så tvivl om motiver, tilhørsforhold eller dommerne skøn. For eksempel ikke repræsentanter for Dansk Håndbold Forbund (DHF).

Mandag aften fik vi det ultimative eksempel på, hvor stor betydning dommerkendelser kan have, da kampen mellem Nordsjælland Håndbold og TM Tønder udviklede sig til en sand kaskade af afgørende kendelser, som fik direkte betydning for, at Tønder rykkede op i landets bedste række, mens Nordsjælland rykkede ned. Med 13 sekunder var Nordsjælland foran med fire mål – præcis det antal der skulle til, for at holdet forblev i landets bedste række – da Morten Thrane valgte at drible bagud og kaste bolden tilbage til sin målmand, Kristian Dahl Pedersen. Det fik dommerparret til at fløjte for passivt spil uden først at have markeret med en hånd i vejret. En kendelse, som loven giver mulighed for at dømme, men som de fleste eksperter (sådan en er jeg ikke selv) karakteriserer som en meget kontroversiel fortolkning. Situationen udviklede sig, nordsjællændernes målmand Kristian Dahl Pedersen kastede efterfølgende bolden væk, hvilket fik dommerne til (korrekt) at give ham rødt kort og (korrekt) tildele Tønder et straffe, som de scorede på, hvilket gav dem en plads i landets bedste række.

Jeg forstår godt, at Nordsjælland Håndbold med træner Ian Marko Fog grædende i sin iturevne T-shirt som den mest iøjnefaldende siden kampen har været ødelagte af ærgrelse.

Men: den slags kendelser er en del af spillet – det er en kendelse af virkelig mange, og der er tilmed (stramt fortolket) hjemmel for den i loven. Derfor forstår jeg slet ikke måden, hvorpå det mere officielle håndbolddanmark har reageret på sagen.

Bjarne Munk Jensen, medlem af DHFs dommerudvalg, har til TV2 sagt, at der »ikke er noget, der er regelstridigt,« men at der fra DHFs side ikke er »nogen tvivl om,« at der er begået en fejl. Det er i min verden en selvmodsigelse, der kun skaber forvirring. DHF ville have sendt en pressemeddelelse ud om, at det var en fejl, hvilket generalsekretær Morten Stig Christensen meget fornuftigt fik stoppet, hvorpå historien så blev lækket til TV2. Rendyrket amatørisme. DHFs sportschef, Ulrik Wilbek, siger, at »det ikke skal være nogen hemmelighed, at alle i dansk håndbold har holdt med Nordsjælland, hver gang de har spillet, hvis ikke lige de spillede mod deres egen klub,« og at DHF godt ved, »at det her er noget skidt.« Så kan man da sige, der er taget parti i sagen, og at en eventuel klage og efterfølgende afgørelse til fordel for Nordsjælland vil blive set skævt til. Og nå ja, hvis ingen på det tidspunkt endnu havde set skævt til noget, gik direktøren for håndboldens divisionsforening, Thomas Christensen, i går morges på facebook og spurgte, om der var en »skjult dagsorden« i al kritikken af dommerne.

Ja, det var en kontroversiel dommerkendelse på et kontroversielt tidspunkt. Men den kunne både forklares og forsvares, og det officielle håndbolddanmark udgør i mine øjne den mest kontroversielle del af sagen. Det er ikke DHFs opgave at bidrage til det store konspirationscirkus.

10 kommentarer RSS

 1. Af jørgen nielsen

  -

  Når det går så stærkt som i en håndbold- eller fodboldkamp, er der jo knap nok tid til at tænke sig om. Det er ærgerligt at tabe en kamp på den måde som det skete her, men nogen katastrofe med døde og sårede er det jo trods alt ikke.

  Derimod er det en nærmest TOTAL KATASTROFE hvad der pt. foregår i dansk politik, og antallet af døde og sårede kan ende i sekscifrede tal!!!!!…. Se Böss- bloggen “Gode viljer kan ende i noget meget skidt” og læs indlæg omkring midnat og henad halv to.

 2. Af Poul Tarm Larsen

  -

  Ja det er da grufuldt. De spillede ikke bolden op af banen korrekt. Vi må analysere hvad der skete. Bolden var måske ikke pumpet ordentligt? Ring til Lars Løkke, kør breaking News på den her. Det skal ud det her. Find bolden! Var der pølser man kunne købe i håndboldhallens cafeteria? Remoulade OG Ketchup eller KUN ketchup? Hvad?! Tal med alle i håndboldhallen! Der skal breakes på denneher NU!

  • Af mortencrone

   -

   Hej Poul,
   Sarkasme? Du kan ikke mene alvorligt, at du ikke bringer sennep ind i debatten.
   Mvh. Morten

 3. Af Niels Peter Lemche

  -

  I øvrigt er det stadig møgirriterende med dommerfejl. Forleden røg Barcelona ud af Europacup’en, fordi dommeren overså et straffespark (hands), som ingen seer kunne overse. Dagen efter scorede Manchester City på den fedeste offside siden, Jesus var letmatros. Man har gjort meget for at forbedre det; men amerikanerne er i amerikansk fodbold meget længere. Der sidder vist en overdommer udenfor med øjnene på kameraet.

  • Af mortencrone

   -

   Hej Niels Peter,
   Jeg mener bestemt også, at video kunne have en positiv indvirkning. Netop i forbindelse med håndbold så vi dog, hvordan en videodommer (Bjarne Munk, der også udtaler sig i min historie) dømte forkert – altså i modstrid med, hvad der i virkeligheden var sket.
   Mvh. Morten

 4. Af Claus T.

  -

  @ Jørgen & Niels Peter

  Åh, himmel!
  Jeg anede ikke, det var så galt fat 🙁

 5. Af Ib Kyvsen

  -

  Det er mildest talt ikke rigtigt, at “… ingen kan argumentere imod, at denne institution om nogen er med til at skabe kontinuitet i samfundet.”

  Storbritanniens kong Edward den ottende var som bekendt både landsforæder og nazist; han abdicerede, og propaganderede i stedet til fordel for nazi-Tyskland, imod Storbrittanniens og det engelske folks basale interesser.

  Det danske kongehus rummer også en landsforræder, Kong Christian IX, der ville forære Danmark til Tyskland efter nederlaget i 1864:

  Uddrag fra “Derfor tilbød kongen Danmark til Tyskland” af Thomas Søie Hansen, Berlingske
  18. august 2010:

  “Kong Christian IX forsøgte hele tre gange at gøre Danmark til en delstat i Det Tyske Forbund efter de tabte slag ved Dybbøl og på Als i 1864.

  Danmark kunne have heddet Dänemark efter krigsnederlagene ved Dybbøl og senere på Als i 1864.
  Selveste Kong Christian IX forsøgte ikke bare én gang men hele tre gange i ren desperation for at holde sammen på det danske monarki, at få Danmark indlemmet i Det Tyske Forbund som en delstat. ”

  “- Vi havde demokrati dengang. Men krigen gør, at Kong Christian IX træder i karakter og tager styringen. Han fyrer regeringen og indsætter et nyt konservativt kabinet, der er på hans side. Men den første kontakt om dansk dansk indtrædelse i Det Tyske Forbund, tager kongen alene uden politikernes viden.

  – Kongen skriver til Kong Leopold i Belgien, som på sin danske kollegas foranledning retter en direkte forespørgsel til den prøjsiske Kong Wilhelm I om dansk indtrædelse i Det Tyske Forbund. “

  • Af mortencrone

   -

   Hej Ib,
   Tak for dit interessante. Jeg tror, du har postet den ved et forkert indlæg, men det tager vi med i sportssnakken.
   Mvh. Morten

 6. Af er morten en slags sportsidiot?

  -

  Morten, det er en sær måde du redigerer på. Har du aldrig hørt om demokrati og ytringsfrihed? Du sletter og promoverer inkonsekvent.

  • Af mortencrone

   -

   Hej med dig,
   Jeg har ikke slettet noget endnu. Men jeg kan godt finde på det, hvis ikke kommentarerne ligger inden for vores etiske grænser.
   Mvh. Morten

Kommentarer er lukket.