Måske er Bendtner den umulige opgave

Af mortencrone 12

Åh, hvor jeg har skrevet klummen om Nicklas Bendtner mange gange. Måske ikke de senere år, men tidligere. Ofte indigneret og fuld af fortrydelse på hans og landsholdets vegne, for hvilket storslået talent var det ikke, der satte sine og nationens muligheder på spil, hver gang han gik i byen før en vigtig kamp, eller på andre måder opførte sig tåbeligt.

Denne her bliver ikke indigneret. Indignationens gnist er vel slukt med de mange episoder, der i årenes løb er løbet under broen, og er det ikke op til de klubdirektører, de sponsorer og de fans, der har kastet penge efter hans løn at kritisere ham for at have spildt deres penge? Er talentet ikke hans eget? Kan vi som nation dømme ham for ikke at tilbyde vores landshold sit bedste jeg? Vi kan ærgre os, undre os og lade os irritere. Men Nicklas Bendtners karriere er i bund og grund hans egen.

Mandag blev han fritstillet i Wolfsburg, og hvad skal han så? Tja, hvis han vil tjene mange penge – vi taler +15 mio. kr. om året – og både kan affinde sig med at sidde på bænken og se landsholdet spille videre uden ham, kan han fortsætte den kurs, han udstak for sig selv engang for 10 år siden. Hvis han skal tages seriøst som fodboldspiller, skal han finde spilletid. Det kan han stadig nå, men vi nærmer os sidste chance for en 28-årig angriber, der endnu mangler at træde ud af talentets beskyttede værksted.

Skal Nicklas Bendtner hjem til FC København og starte forfra? Nej, det skal han ikke. FC København kunne sagtens have det rigtige sportslige niveau at begynde en genstart på, men byen er både for lille og for fristende til, at han kan finde den nødvendig ro og koncentration til at sætte af fra. For det er jo også historien om Nicklas Bendtner. Hold af det eller ej. men det er det. Det er måske mere end noget andet historien om Nicklas Bendtner, at han er i konstant fare for at falde i fristelse, og at verden bare venter på, at det sker. Det er en selvforstærkende mekanisme.

Nicklas Bendtner skal ramme mindst tre parametre, hvis han skal have succes: Han skal i udgangspunktet være førstevalg, hvilket han i sin karriere ikke har været andre steder end på næstøverste hylde i Birmingham og Sunderland. Han skal have en træner, der som Morten Olsen havde tålmodighed med ham, og som på samme tid gav ham både frihed og stillede krav. Og så skal han ramme det sted i verden, hvor fristelser og fordømmelser er mindre end i København, men hvor kedsomheden omvendt ikke er så stor som i provinsbyen uden for Wolfsburg, hvorfra han weekend efter weekend søgte hjem for at mærke livet. Derfra skal han bygge sig selv op. Gøre hvad der bliver sagt og ligne en, der gider.

Er det den umulige opgave? Måske. Måske er ’umulig’ bare beskrivelsen af opgaven med at løfte Nicklas Bendtners karriere helt til tops.

12 kommentarer RSS

 1. Af Frank Wulff

  -

  Glem alt om Bendtner.

  Det koster for mange ressourcer at holde ham i ørerne.

  Brug hellere disse ressourcer på at finde en erstatning for ham til landsholdet.

  • Af mortencrone

   -

   Hej Frank,
   Men omvendt er det måske ressourcerne værd, når han scorer de mål, han har gjort mod de store nationer.
   Mvh. Morten

 2. Af E Nielsen

  -

  Det var en forkert beslutning der dengang sendte ham til Arsenal,han var slet ikke moden nok til at håndtere al det viraks der var omkring hans person og talent.
  Det var for nemt – mange penge,dyre smarte biler, udråbt som et kæmpetalent -masser af fritid uden den nødvendige disciplin ,så kan det jo kun gå galt for så ungt et menneske.
  Man kan jo sammenligne med Christian Eriksen der blev modnet af sine år i Ajax,måske havde Bendtners fodboldkarriere taget en anden drejning hvis han var blevet modnet i en klub uden for England.

  • Af mortencrone

   -

   Hej E. Nielsen.
   Jeg er enig i, at det ikke er den sikre vej til succes at vokse op i et voksenomklædningsrum fyldt med stjerner. Omvendt er det også en svær mulighed at sige nej til, og han nåede jo omkring førsteholdet, CL og det hele.
   Mvh. Morten

 3. Af Anders keldsen

  -

  Bendtner er for ueffen til holdspil. Fodbold kræver ikke kun ben, men også hoved, og det sidste har Bendtner for lidt af. Det er jo for fanden det som er sagen her. Lad os tale rent ud af posen her. Det må indses og udtales at bendtner ikke er modtagelig for indlæring. Det nytter ikke mere med den knægt. Han magter det ikke, og vi magter det ikke. Lad knægten gå sine egne veje.

 4. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt minder Bendtner mig om tidligere individualist og sprællemand Preben Elkjær. Han var heller ikke just en programmeret robot fodboldspiller. Til gengæld kunne han spille underholdende fodbold – og lave mål, på sine gode dage.

  Jeg savner de glade 1980’er dage!

 5. Af Anders Kirkegaard Jakobsen

  -

  Hvor er det dog klogt af Berlingske at lade deres blogdebattører kun skrive om tre ting: Fremmedhad, sex og fodbold.
  Det vigtigste sted for en borgerlig-liberal samfundsdebat?
  Javel ja.

 6. Af Harald Kristensen

  -

  Bentner er dygtig foldboldspiller, men dårlig holdspiller. Hans hovedproblem er, at han ikke bruger hovedet og at han er dårligt opdraget. Han er ikke intelligent og han er arrrogant. Denne dårlige coktail er hans problem. Han er færdig, fordi han er blevet gammel. Han skulle tage sig en uddannelse, men det gør han ikke, fordi hans forstår ikke hvad, der er godt for ham.

 7. Af hanne ribens

  -

  hvem er Nicklas Bentner?

 8. Af Peter Christensen

  -

  Jeg mener, at der er et vigtigt signal i, at Nicklas Bendtner ikke spiller for det danske landshold. Fodbold er national-sporten og derudover er klubfodbold en vigtig del af opdragelsen af en stor del af den danske ungdom, såvel drenge som piger.

  Hvis man (som jeg kan forstå at Hareide nu også har tænkt sig at gøre) gang på gang udtager Bendtner på trods af 1) hans manglende kamptræning og 2) hans utallige udskejelser udenfor banen, så sender man også et klart signal til den danske ungdom om, at talenter kan te sig lige som de vil og igen og igen blive taget til nåde. Det er yderst uheldigt, dels fordi man hermed lægger spiren til fremtidige Bentner’e og dels at man svigter sit opdragelses-ansvar overfor de unge.

  Det er rigtigt at dette er Bendtners egen karriere, men historien viser netop at det er så alligevel ikke! Han er hele fodbold-Danmarks projekt, og ingen anden spiller har gennem tiden har fået SÅ mange nye chancer, er der blevet kigget mellem fingre med og er blevet tilgivet for sig meget “støj” og useriøsitet som Bendtner. Hvem skulle det være? Preben Elkjær? Han var en charmerende knøs (der leverede i en HEL anden grad) i sammenligning med Bendtner. Thomas Graversen? Jo, han havde da en lidt ustabil karriere, men lad os lige huske at han opnåede at være stamspiller for både Hamburger SV, Everton og Real Madrid – noget som Bendtner ikke er i nærheden af (nej, du er ikke, Nicklas!)

  Det er til at tilgive at man korpulerer med en taxa i nattelivet som 19-årig, men ikke i midt-tyverne. Det er tilgivelig ungdommelig tåbelighed at provokere sin klubs altdominerede sponsor som 19-årig, men ikke som 27-årig. Og det bliver ALDRIG i orden at køre spritkørsel, uanset alder. Bendtner ligger som han har redt, og i de sidste 5-7 år har han burde vide bedre, eller alternativt skulle han have lyttet til andre end Klatretøsen for sin markedsførings-strategi.

  Bendtner er ikke længere fodbold-Danmarks projekt – eller problem. Han kan hygge sig med sin fremtidige karriere i Championsship eller i bunden af den franske liga. Hareide og vi andre må videre…

 9. Af Brian Jørgensen

  -

  Danmarks bedste angriber igennem mange år ubetinget, sublimt hoved spil, spørg bare Tyskland Italien Portugal m.f.

  Manden har haft en turbolent karriere som startede tidligt i Arsenal uden noget fast holdepunkt i karrieren

  Synd at pressen har fokuseret så meget på hans privat liv. Anført af extra pladder (læs ekstrabladet) med deres sædvanlige ulækre heksejagt, hans eskapader privat er jeg ligeglad med

  Tilbage på landsholdet ja tak med kyshånd

  Jer andre klaphatte der synes i har en menig om hvad manden skal og ikke skal kan der bare siges her er en 27 årig der har nået mere end i nogen sinde kommer til

  Og jeg er ret sikker på at Bendtner er kold som en brøndgravers røv over hvad folk mener om ham

  Det er netop det der gør ham til rigtig angriber

 10. Af John D. T

  -

  Bendtners største fjende er Bendtner. En ubegavet fodboldspiller bliver aldrig andet end en ubegavet fodboldtspiller. Han har aldrig været en af de helt gode. Han når ikke længere. Han er færdig. Han er sin egen værste fjende.

Kommentarer er lukket.