AaB er i hvert fald ikke bedst

Af mortencrone 5

Morten Olsen var den første, der her i Danmark rigtigt sparkede gang i den brede debat om, hvad god og dårlig fodbold var, da han i 2000 blev dansk landstræner. Vi havde nok en fornemmelse af, at vi var Nordens brasilianere, og 1986-holdet havde henrykket en hel verden med sit offensive spil i Mexico. Men Morten Olsen formulerede det. Danmark havde en teknisk og fremadrettet fodboldarv, som han formaliserede og gennem hele sit landstrænervirke arbejdede for at indføre på landsholdene og italesætte i offentligheden. Man kan diskutere, om spillet altid lykkedes. Men missionen med at give dansk fodbold en identitet, sådan som man længe havde haft i for eksempel Holland, blev en rendyrket succes.

Nu diskuterer vi så, hvem der spiller bedst i Danmark. Det er da lige så herligt, som det er subjektivt, og når Morten Bruun siger, at AaB på sine bedste dage spiller bedst i landet, svarer Ståle Solbakken, at det er nonsens. (Læs for eksempel om det her) Vi skal have fat i en definition af, hvad det betyder at spille bedst, for jeg fornemmer, vi har gang i to forskellige diskussioner.

Spørgsmålet om, hvem der er dygtigst til at samle point, giver altid sig selv i slutningen af sæsonen og bør ikke være til debat. Her fører FC København i øjeblikket Superligaen og ser ud til at vinde diskussionen, så de to andre diskussioner handler om 1) Hvem der er mest fornøjelige at se på og 2) Hvilket hold, der er bedst, når det rammer sit topniveau.

Den første diskussion er ren subjektiv. Den anden indeholder en hypotetisk analyse. Jeg tager gerne begge to.

For mig har de tre mest underholdende hold – de mest fornøjelige at se på – i nyere tid været Michael Laudrups Brøndby i 2005, Ståle Solbakkens hold i 2011 og Kent Nielsens hold i 2014. Alle tre Danmarksmestre. Brøndby på et højt teknisk niveau med masser af boldbesiddelse krydret med herlige spillere som Daniel Agger, Thomas Kahlenberg, Martin Retov, Morten Skoubo og Johan Elmander på deres topniveau. FC København med en hæsblæsende offensiv, masser af offensivt backspil og større risiko end normalt for både klubben og Ståle Solbakken, udført af spillere som Zdenek Pospech, Oscar Wendt, Jesper Grønkjær, Claudemir, Dame N’Doye og Cesar Santin. AaB med et fremadrettet koncept, hvor Kent Nielsen havde kalkuleret med den risiko, det indebar kun at have Rasmus Würtz liggende som 6’er og med Kasper Kusk og Nicolaj Thomsen som de store kreative kræfter.

Hvem er mest underholdende lige nu? For det første skiller ingen sig markant og konsekvent ud. Jeg har i dette forår set FCK spille ypperligt mod AaB (hele kampen), FCM (især 1. halvleg) og Brøndby (især første halvleg). Effektivt og underholdende. AaB var lækre at se på i efteråret, vandt seks i træk, scorede 17 mål og lukkede kun fire ind. I foråret var de længe om at komme i gang, men smadrede Brøndby og spillede både frisk, flot og effektivt. Men på en dag, hvor Brøndby lignede Det Nye Brøndby på den dårlige måde. Så: FC København spiller oftest bedst og mest underholdende (det er nemt det her) her i foråret – AaB var mest underholdende og muligvis bedst i dele af efteråret, men kun bedst fra slutningen af oktober til begyndelsen af december.

Lad os tage den anden diskussion. Hvem er bedst, når de er bedst? Altså hvem har det højeste topniveau? Jeg tror, det er i den diskussion, Morten Bruun og flere før ham, herunder Peter Bonde husker jeg, har sagt, at AaB er bedst, og det er i den kontekst, at Ståle Solbakken mandag svarede, at det muligvis var rigtigt for to år siden, men at selv hans yndlingskommentator, Morten Bruun “snakker nonsens og hænger fast i en myte.”

Hvis ikke man bare kan tage resultaterne som gode varer, bliver debatten hypotetisk. Hvem ville være bedst, hvis de mødtes på begges topniveau? AaB, FC København – eller hvad med FC Midtjylland? Hey! Og hvad med Sønderjyske?

Jeg synes egentlig, svaret er ret enkelt for mig. Jeg kan ikke se noget besejre FC København, når det nuværende hold stiller i stærkeste opstilling, når Thomas Delaney og William Kvist kører med maskinen, når Nicolai Jørgensen gider, og når Zanka koncentrerer sig hele kampen. Det kan jeg ikke. Jeg kunne se FC Midtjylland slå FC København selv på københavnernes bedste dag, da Sviatchenko stod i midterforsvaret sammen med Kian Hansen, da Pione Sisto havde selvtillid og eksplosivitet, da Jakob Poulsen slog sine dødbolde, Tim Sparv ryddede op og da Duncan og Martin Pusic konkurrerede om pladsen i front.

AaB? Jeg er egentlig enig med Ståle Solbakken i, at det er nogen tid siden, AaB på deres bedste dage var bedre end FC København. Jo, AaB havde en flot afslutning på efteråret, spillede mere underholdende og var hentede flest point frem mod jul. Lige i den periode, var AaB Danmarks bedste hold, spillede det mest underholdende fodbold og henrykkede også mig. Men hele øvelsen handler jo om, hvem der ville være bedst, hvis de begge var på toppen. Det ville FC København være, lyder min påstand. Og hov. Det mødes jo på torsdag. Så får vi måske et svar.

Da jeg tjekkede lige før, var folk uenige med mig i en afstemning, der foregik ovre på bt.dk. Den kan i deltage i her.

5 kommentarer RSS

 1. Af Mads Henriksen

  -

  Analytisk fejlskud af dimensioner! GF spiller bedst af alle, når vi yder vores maks!*

  * Desværre sker det så sjældent, at selv “ekspertvældet” glemmer det faktum, når der skal analyser som denne!

  • Af mortencrone

   -

   Hej Mads.
   Du har ret.
   Mvh. Morten

 2. Af Kurtis blow jensen

  -

  og så er der sprot…luk nu denne sports blog. Folk henter sport andetsteds end i aviser i disse dage. Der er portaler og hele webuniverser kun med sport.

  • Af mortencrone

   -

   Hej Kurtis,

   Dette er ikke en avis. Det er et webunivers kun med sport.

   Mvh. Morten

 3. Af Kurt Larsen

  -

  Interessante betragtninger – jeg er måske farvet – men JEG synes helt klart at det stærkeste hold i superligaen er FCK. Sæson 14/15 bød på mange skader og alligevel endte de på 2. pladsen. Sæson 15/16 bød på få skader og højt niveau og selvfølgelig en 1. plads. De seneste 16 år har FCK været dominerende i superligaen!

Kommentarer er lukket.